werkplek inrichten | een gezonde telewerkomgeving

Een gezonde telewerkomgeving

Ook thuis moeten uw werknemers in een gezonde werkomgeving kunnen werken.

Er zijn een aantal factoren die dit mee bepalen.

Temperatuur

Een comfortabele temperatuur voor beeldschermwerkers ligt tussen 23°C en 26°C in de zomer en tussen 20°C en 24°C in de winter. Als het mogelijk is, vermijd:

  • koude tochten: de aan- en/of afwezigheid van tocht speelt uiteraard een rol in hoe uw werknemers de temperatuur aanvoelen. Hoe hoger de luchtsnelheid, hoe kouder het aanvoelt;
  • grote temperatuurschommelingen (zowel in de ruimte zelf als tussen de verschillende ruimtes);
  • koude vloeren;
  • ongewenste thermische straling.

Hoe warm of hoe koud het thuis is, bepalen uw werknemers uiteraard zelf.

telewerk-werkplek-temperatuur-vrouw-koffie-koud
vrouw-computer-telewerk-verlichting-ruimte

Verlichting

Uw werknemers werken bij voorkeur in een goed verlichte kamer waar ze reflecties, verblinding en schaduwplekken zoveel mogelijk vermijden. Ze moeten proberen om met de tafel of het bureau dwars en op enige afstand van het raam te zitten. Of ze kunnen gebruikmaken van gordijnen of zonnewering om het teveel aan licht tegen te gaan. Is er te weinig licht? Gebruik kunstlicht. Probeer de werkpost zo uniform mogelijk te verlichten. Vermijd ook donkere zones in de ruimte zelf. Voorzie voldoende daglicht in de ruimte. Een gebrek hieraan kan een negatief gevolg hebben op het welzijn van uw werknemers (gemoedstoestand, energieniveau …).

Lawaai

Uw werknemers werken thuis bij voorkeur in een aparte afgesloten ruimte waar ze niet te veel gestoord kunnen worden.

Achtergrondlawaai kan hun concentratievermogen ernstig verstoren.

telewerk-man-laptop-spelende-kinderen-lawaai

Verluchting

Verse lucht zorgt ervoor dat uw werknemers zich beter kunnen concentreren en dat ze hun werk op een aangenamere manier kunnen uitvoeren.

Laat uw werknemers de ruimte thuis regelmatig verluchten door bijvoorbeeld het raam regelmatig te openen.

Wifi en straling

Hoe beperken uw werknemers de straling in hun thuiswerkplek? 6 tips:

  1. Plaats het wifistation op minstens 3 meter van vaste werkposten. Installeer het liever in de gang dan in een werk- of leefruimte.
  2. Zet de wifistations niet te dicht bij elkaar, want zo versterken ze elkaar. Plaats ze ook niet in de hoek van een kamer, want zo worden de stralingen nog feller gereflecteerd.
  3. Houd de blootstellingsduur altijd in het achterhoofd. Een wifistation zal in een vergaderzaal minder schade veroorzaken dan bij een permanente werkpost.
  4. Beperk het aantal elektrische toestellen op een bureau tot het absoluut noodzakelijke en besteed voldoende aandacht aan de kabels. Leg ze in een kabelgoot en vermijd contact met het bureau.
  5. Raad uw werknemers af om te werken met de laptop op hun schoot.
  6. Beperk het bellen met de smartphone kort tegen het oor.