Duurzaam bouwen met WELL, de SDG’s, BREEAM en LEED
De WELL-concepten focussen op de gezondheid en het welzijn van individuen in gebouwen. Wilt u ook de toon zetten op het vlak van andere duurzaamheidsstrategieën? Deze pagina vertelt u hoe uw project aansluit op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. En hoe u het versterkt met criteria van de bouwstandaarden BREEAM en GRO.
WELL en de Sustainable Development Goals

Hoewel duurzaam bouwen en het welzijn van de gebruiker van het gebouw prioritair zijn, heeft WELL ook oog voor het milieu en de samenleving. Zo haakt WELL in op de SDG’s, die focussen op economische, sociale en ecologische duurzaamheid.
WELL voor people, BREEAM en LEED voor planet
Voldoet uw gebouw aan de WELL-standaarden? Dan beantwoordt het meteen ook aan minstens 30% van de criteria van het Engelse BREEAM en het Amerikaanse LEED.
Aandacht voor gezondheid en welzijn vormt bij deze frameworks één domein in een bredere focus van planetaire duurzaamheid. Zo omvat BREEAM tien domeinen met criteria voor onder andere energie- en waterbesparing, materiaalgebruik, landgebruik, afvalmanagement en de nabijheid van openbaar vervoer.
Duurzaam bouwen met BREEAM en LEED
De LEED- en BREEAM-keurmerken worden allebei uitgereikt aan groene gebouwen met als doel om een duurzamere samenleving te promoten.
- BREEAM werd ontwikkeld door de Britse BRE Group en is de meest strikte standaard. U krijgt ondersteuning van een bevoegd beoordeler die u doorheen het hele ontwerpproces loodst.
- LEED is de Amerikaanse tegenhanger van BREEAM en wordt in Vlaanderen minder vaak gebruikt. Deze methode biedt de opdrachtgever meer vrijheden, maar vraagt ook meer papierwerk.
WELL en de Vlaamse GRO-criteria
GRO is de handleiding voor duurzaam bouwen van Het Facilitair Bedrijf. Die instantie is verantwoordelijk voor de gevarieerde bouwprojecten van de Vlaamse overheid: administratieve gebouwen, jeugdinstellingen, culturele en historische infrastructuur, ... Ook hier is een grote overlap te vinden met WELL, BREEAM en LEED.
De GRO-criteria volgen het principe People Planet Profit en schrijven voor om die drie domeinen harmonieus met elkaar te combineren. Bovendien legt GRO een sterke nadruk op een circulaire economie. In dat model behouden grondstoffen en producten hun waarde zoveel mogelijk en staan hernieuwbare energiebronnen centraal.
IDEWE © 2022 - Disclaimer - Privacy