14/14
  • Pages
01 Home
02 Nieuws
03 Hoe starten?
04 Wat is telewerk?
05 Veiligheid ... ook thuis
06 telewerkbeleid en arbeidsovereenkomst
07 Coachen
08 Werkplek inrichten
09 Materiaalkeuze
10 Gezonde werkomgeving
11 Gezond telewerken
12 Bewegen
13 Mentaal welzijn
14 Gezonde voeding

Gezonde voeding

Je omgeving beïnvloedt je voedingskeuzes

Wist je dat we op een gemiddelde dag ongeveer tweehonderd beslissingen nemen over eten? De meeste hiervan gebeuren onbewust. Ook onze omgeving heeft een grote invloed op die keuzes. Wanneer je werknemers telewerken, ruilen zij het aanbod in de kantine in voor hun eigen voorraadkast. Op elk moment van de dag hebben ze toegang tot koekjes, chocolade, frisdrank en alcohol. Dat maakt het niet makkelijk voor hen om gezonde keuzes te maken.

Maar wat zijn gezonde keuzes dan net? Dat lees je in onze brochure ‘Tips om de klok rond gezond te eten’. Deel deze zeker met je werknemers.

Download de brochure

Waarom loont het om gezond te eten?

Wie gezond eet

  • heeft een beter humeur en meer energie;
  • is minder vaak ziek;
  • loopt minder kans op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Kiezen voor gezonde voeding loont dus altijd. Hoe zo’n evenwichtig voedingspatroon er dan uitziet? Neem eens een kijkje naar de voedingsdriehoek.

Wil je advies op maat? Contacteer IDEWE

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Zo creëren je werknemers een gezonde thuisomgeving

Telewerken heeft ook een groot voordeel: we hebben zelf veel impact op onze thuisomgeving. Verleidingen zoals de snoepautomaat in de kantine of de frituur onderweg naar huis zijn er niet. Met de volgende tips zorgen je werknemers voor een thuiswerkplek die gezonde keuzes stimuleert.

Gezond eten begint in de supermarkt

  • Voldoende groenten en fruit in het winkelkarretje zijn alvast een goed begin. Twee stukken fruit per dag en een extra portie groenten als tussendoortje of bij de lunch past perfect bij een gezond eetpatroon.
  • Kies voor volkorenproducten. Die zijn een bron van vitaminen en mineralen en geven langer een verzadigd gevoel. Daardoor ben je minder snel geneigd om te snacken.
  • Schrijf gezonde, hapklare tussendoortjes op je boodschappenlijstje. Denk aan kerstomaten, komkommer, wortelen, noten, natuuryoghurt en fruit.
  • Lees de ingrediënten op het etiket van verwerkte producten. Zo word je je bewust van de hoeveelheid suiker en vet die je dagelijks consumeert.

Maak van de gezonde keuze de makkelijke keuze

  • Zet gezonde producten vooraan en bovenaan in de koelkast.
  • Zet een schaal met hapklaar fruit op een zichtbare en makkelijk bereikbare plaats.
  • Berg snoep en koekjes op in een niet-doorzichtige doos en zet die uit het zicht. Is de verleiding toch te groot? Verplaats de snoepdoos naar een minder bereikbare plek.
  • Hou altijd een fles met water (al dan niet met een smaakje) binnen handbereik.

Meer tips nodig?

Contacteer ons

Tips voor een gezonder eetpatroon

Thuiswerken heeft zijn uitdagingen, maar biedt ook mogelijkheden om gezonder te leven. Willen je telewerkers graag een gezonder eetpatroon? Dan helpen deze tips hen verder op weg:

  • Eet regelmatig en op vaste tijdstippen. Zo stel je je lichaam in om op het juiste moment honger te krijgen.
  • Eet niet achter je computer, maar neem tijd voor een lunchpauze. Door te focussen op je maaltijd voorkom je dat je onbewust meer eet.
  • Eet bewust en langzaam. Geniet van wat je eet.
  • Beheers je porties. Wist je dat we tot 25% meer opscheppen als we eten op een groot bord? Ga dus voor een kleiner formaat.
  • Eet gevarieerd en wissel regelmatig af met groenten, vlees, vis en veggie. Als je op voorhand een weekmenu opstelt, wordt gezond eten nooit saai.
  • Probeer eens iets nieuws. Gebruik de tijd die je normaal gezien pendelt van en naar je werk om op zoek te gaan naar lekkere, gezonde recepten.
  • Doe niet alles in één keer. Vervang stap voor stap een ongezond voedingsmiddel door een gezonder alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een kom havermout in plaats van een boterham met choco of voor water met een smaakje in plaats van frisdrank.
Vraag IDEWE om raad

Wat kun je doen voor je werknemers?

Je kunt je werknemers wel degelijk helpen om hun eetpatroon te verbeteren terwijl ze thuiswerken. Vertrouw daarvoor op IDEWE.

Opleiding ‘Gezonde voeding op het werk’

Is brood gezond? Moet je dagelijks zuivel eten of liever helemaal niet? Er zweeft zoveel tegenstrijdige informatie rond dat je werknemers soms het spoor bijster raken. Tijdens deze opleiding ontdekken ze de meest recente aanbevelingen van de voedingsdriehoek. Wij tonen hen hoe gezond eten er wél uitziet.

Schrijf hen in

Opleiding ‘Mijn brein eet’

Wanneer krijgen we honger? En vooral: waarom eten we? Tijdens de opleiding ‘Mijn brein eet’ krijgen je werknemers een beter inzicht in de factoren die hun eetgedrag beïnvloeden. Zo kunnen ze handvatten ontwikkelen om met de verleiding van ongezonde voeding om te gaan.

Schrijf hen in

Stimuleer gezond eten en drinken op de werkvloer

Meer dan de helft van de Belgische werknemers heeft een te hoog BMI. Dat kan beter. IDEWE gidst je organisatie in vier stappen naar een gezonder leefpatroon. Zodat je klaar bent wanneer je mensen weer op het werk komen eten.

Lees meer

IDEWE © 2021 - Disclaimer - Privacy