Nieuwsoverzicht

Hieronder vindt u al onze nieuwsberichten die te maken hebben met telewerk.

Op weg naar een duurzaam thuiskantoor

Het nieuwe werken zorgt ervoor dat we op veel domeinen een nieuw duurzaam evenwicht moeten vinden. Ook de kantoorruimte moet aangepast worden aan de nieuwe realiteit. En dat is niet alleen een zaak van de werkgever maar steeds meer ook van de werknemer die thuis telewerkt. Hoe zorgt hij in het thuiskantoor voor een zo klein mogelijke ecologische impact?

Lees verder

CAO 149 is niet meer van toepassing

Sinds 31 maart 2022 is de CAO 149/2 niet meer van toepassing. Gezien de opflakkering van het coronavirus deze winter, werd de cao 149 verlengd tot 31 maart. Deze cao was van toepassing voor alle ondernemingen waar nog geen telewerkbeleid, volgens de cao 85 , was opgesteld. Voor de bedrijven die momenteel een cao 85 hebben op vlak van telewerken, verandert er dus niets. Bedrijven die nog geen telewerkbeleid hebben, doen er goed aan om dit conform de cao 85 uit te werken. Zo zijn er duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer wat betreft het telewerken.

"Voor elk nadeel van telewerk is er intussen een oplossing"

De onvoorbereide overstap naar telewerken leidde er in de eerste coronagolf toe dat de nadelen van telewerken op de voorgrond kwamen. Vandaag wordt telewerk opnieuw naar voor geschoven als een van de belangrijke maatregel om de coronabesmettingen terug te schroeven. “Intussen weten we hoe we die nadelen van telewerk kunnen counteren”, zegt Steffie Desart van IDEWE.

Lees verder

Wanneer heeft uw werknemer recht op een beeldschermbril?

Beeldschermwerkers kunnen op het einde van de werkdag last hebben van prikkende of vermoeide ogen. Een beeldschermbril kan voor hen soms het verschil maken.

Lees verder

Gezondheid en ergonomie: vast agendapunt op uw onlinemeeting?

Hoe minder we elkaar live op kantoor zien, hoe meer we de nood voelen om te overleggen. Dus sturen we snel een invite uit, plannen we nog een call in, bespreken we het probleem eens via videochat, ... Nu telewerken een tweede natuur is geworden, lijkt de vergader-itis aan een revival bezig. En daardoor dreigen we veel te lang aan een stuk stil te zitten en naar ons scherm te staren dan goed voor ons is. Dat kan beter met onze tips.

Lees verder

Laat uw licht schijnen op uw werkverlichting

De verlichting van onze werkplek is niet zomaar een praktische bijkomstigheid die ervoor zorgt dat we zien. Goede verlichting is niet alleen functioneel, het heeft een invloed op onze gezondheid, op hoe we ons voelen en bijgevolg op hoe goed of slecht we ons kunnen concentreren en hoe productief we zijn.

Lees verder

Aantal pestdossiers daalt niet door telewerk

Hoewel bijna de helft van de Belgische werknemers door de coronacrisis vaak van thuis moesten werken, is het aantal conflict- en pestgevallen op de werkvloer in 2020 in verhouding niet significant gedaald. Van het totaal aantal dossiers behandelden we het afgelopen jaar een even groot aandeel aan conflict- en pestdossiers als in 2019.

Lees verder

Telewerk is meer dan een ergonomische bureaustoel

Ook al wilt u als werkgever uw telewerknemers maximaal tegemoetkomen, het blijft een moeilijke opdracht. Hen ondersteunen in de materiële organisatie van hun thuiskantoor, is één zaak maar hoe zorgt u voor hun mentaal welzijn? De gloednieuwe telewerk-website van IDEWE zet u alvast goed op weg.

Lees verder

Ziek en toch aan het (tele)werk

Door de COVID-19-pandemie is telewerk in opmars. De switch naar telewerk lijkt voor een aantal organisaties blijvend en ook nu het coronavirus opnieuw opflakkert, zal thuiswerk naar alle waarschijnlijkheid een belangrijk onderdeel blijven van de werkcontext. Uit een enquête van BDO in samenwerking met HR Square bleek dat meer dan zes op tien Belgen minstens twee dagen per week willen blijven telewerken na COVID-19.

Lees verder

Werken we beter thuis of op 1,5 meter?

Het Europese agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk organiseerde vorige week een digitaal symposium over telewerken tijdens een pandemie. Algemeen directeur Lode Godderis en onderzoeker Liesbeth Daenen van IDEWE zochten in hun presentatie naar de voor- en nadelen van telewerken en wezen op het belang van een evenwichtig telewerkbeleid.

Lees verder

Werk een goed onderbouwd telewerkbeleid uit

De coronacrisis betekent ongetwijfeld de definitieve doorbraak van telewerk. Bedrijven die nog wat koudwatervrees hadden om thuiswerk structureel te organiseren, moesten de voorbije maanden in het diepe springen. Nu de gezondheidscrisis luwt, kunnen we beter nadenken over een structureel telewerkbeleid dat de voordelen van deze manier van werken versterkt en de nadelen zo goed als mogelijk preventief aanpakt.

Lees verder

"Hybride werken kan het beste van twee werelden verenigen"

"Deze crisis heeft zelfs de meest extreme tegenstanders van thuiswerk, zowel aan werkgevers- als werknemerszijde, het licht doen zien", schrijft Lode Godderis nu veel werknemers de kaap van een jaar thuiswerk gerond hebben.

Lees verder

Beschouw hybride werken niet als vanzelfsprekend

De helft van de thuiswerkers voelt zich na één jaar telewerk uitgeput en ongeveer evenveel mensen melden rug- en nekklachten. Sommigen worstelen ook met angstgevoelens of stress, of ervaren een negatieve invloed van werk op privé. Deze nieuwe cijfers van externe preventiedienst Groep IDEWE tonen aan hoe belangrijk het is dat organisaties grondig stilstaan bij hoe ze de aankomende trend van ‘hybride werken’ – die betekent dat telewerk een blijver is – slim en futureproof kunnen realiseren.

Lees verder

Hybride werken na corona: Wat met uw kantoorruimte?

Momenteel is thuiswerken nog verplicht en staan de meeste kantoorgebouwen leeg. U vraagt zich dus misschien af hoe u die kantoorruimte het best inzet na corona. Want als de helft van uw werknemers thuis werken, wordt uw gebouw ook maar half gebruikt. Met hybride werken – een combinatie van thuiswerk en kantoorwerk – krijgt u het beste van de twee werelden. In dit artikel vertellen we hoe u dat aanpakt.

Lees verder

IDEWE © 2021 - Disclaimer - Privacy - version française